Ψάχνεις για δουλειά; Προετοιμάσου σωστά και ξεχώρισε!
Digital / 26.10.2023

Ψάχνεις για δουλειά; Προετοιμάσου σωστά και ξεχώρισε!

Κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου έχει παρατηρηθεί ότι δημοσιεύονται οι περισσότερες κενές θέσεις, μιας και οι εταιρείες αναδιοργανώνονται και ψάχνουν τους κατάλληλους υποψήφιους. Οι θέσεις πιο απαιτητικές από ποτέ, χρειάζονται άτομα με πολυδιάστατη προσωπικότητα, γνώσεις και δεξιότητες.

Πρωτίστως φρόντισε να έχεις ένα περιεκτικό βιογραφικό, το οποίο θα έχει τη δυναμική να ξεχωρίσει και να μεταδώσει τα προσόντα και τα επιτεύγματά σου. Φρόντισε να είσαι ενημερωμένος έτσι ώστε να στείλεις το βιογραφικό σου στο χρονικό περιθώριο που καθορίζει η δημοσίευση της θέσης που σε ενδιαφέρει.

Ξεκίνησε όμως άμεσα την προετοιμασία για τη συνέντευξη, προσπαθώντας να αναλάβεις την ευθύνη που σου αναλογεί στον τρόπο που θα διεκδικήσεις μια θέση, με σωστή προετοιμασία και εξάσκηση ώστε να καταφέρεις να εξωτερικεύσεις τη μοναδικότητά σου, να ξεχωρίσεις από το πλήθος και να εξασφαλίσεις τη θέση.

Τα καθήκοντα, οι ρόλοι και οι απαιτήσεις πολλών θέσεων εργασίας έχουν διαφοροποιηθεί ή/και αυξηθεί. Συνεπώς, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκαθαρίσεις τα δικά σου «θέλω» και τι ακριβώς αναμένεις από τη δουλειά που ψάχνεις. Βάλε σε σειρά τις προτεραιότητές σου και στη συνέχεια αναγνώρισε τα κοινά στοιχεία των προσόντων και της προσωπικότητά σου που προκύπτουν από την περιγραφή της θέσης. Βεβαιώσου ότι κατανοείς τις ανάγκες της θέσης και γενικότερα τις εργασιακές δραστηριότητες της εταιρείας.

Αυτογνωσία

Αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου, αναλύοντας τα δυνατά και τα αδύνατα σου σημεία. Μίλησε με φίλους οι οποίοι θα μπορέσουν να συμβάλλουν εποικοδομητικά αναφέροντας χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου. Κατέγραψε τα όλα σε ένα χαρτί και δίπλα από τα θετικά σημείωσε πώς τα ανέπτυξες και πώς αυτά σε συμβάλουνστην αποτελεσματικότητά σου, ενώ δίπλα από τα αρνητικά σημείωσε τρόπους για βελτίωση. Μπροστά σε ένα καθρέφτη, απάντησε την ερώτηση «Πες μας λίγα λόγια για σένα», και αμέσως δώσε ανατροφοδότηση στον εαυτό σου για το πώς ένιωσε, το λεξιλόγιο και τη ροή του λόγου, τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο και τον ήχο της φωνής. Επανέλαβε το ίδιο με τις ερωτήσεις που αναμένεις ότι θα γίνουν στη συνέντευξη.

Προετοιμασία για τη θέση και την εταιρεία

Κάνε έρευνα για την εταιρεία, το αντικείμενο που ειδικεύεται, την κουλτούρα και την ιστορία της και μελέτησε ξανά την περιγραφή της θέσης (ειδικά αν έχει περάσει καιρός από τότε που είχες στείλει το βιογραφικό σου). Αυτές οι πληροφορίες θα σου δώσουν υλικό για τις απαντήσεις σου και θα δείξεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης πόσο καλά έχεις προετοιμαστεί, γεγονός που συνήθως μεταφράζεται σε ενδιαφέρον και επαγγελματισμό! Κάνε έρευνα παράλληλα, για τον τομέα που ασχολείται η εταιρεία, τη μισθολογική κλίμακα, και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά σε σχέση με τον τομέα.

Μίλησε για τις δεξιότητές σου

87% των εργοδοτών υποστηρίζουν ότι οι κατάλληλες δεξιότητες σε ένα υποψήφιο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησής του. Απέφυγε δηλώσεις όπως «έχω πολύ καλές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και οργάνωσης». Αντί αυτού, επιχειρηματολόγησε με πραγματικές εμπειρίες και γεγονότα που έζησες, τι είσαι ικανός να κάνεις και πώς λειτουργείς στο εργασιακό σου περιβάλλον. Σκέψου αυτές τις ιστορίες από πριν για να μπορείς να τα διηγηθείς αποτελεσματικά. (Εξάλλου έχεις ήδη αφιερώσει χρόνο στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητα σου και στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας σου!)

Μην παραλείψεις να κάνεις κι εσύ ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Είναι σίγουρο πως θέλεις να βρεθείς σε ένα καλό περιβάλλον, να γνωρίζεις τα καθήκοντά σου ή και ακόμα τον υπεύθυνο στον οποίο θα αναφέρεσαι. Να θυμάσαι ότι σε μια συνέντευξη θα αξιολογηθείς βάσει των αναγκών της θέσης, παράλληλα όμως θα αξιολογήσεις κι εσύ κατά πόσο η θέση και η εταιρεία ταιριάζει με τις δικές σου αξίες και ανάγκες.

Δημοσίευση:epixeiro.gr