Μεταπτυχιακό
Μαριγιώργια / 21.05.2021

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσεις σε μεταπτυχιακές σπουδές;

Το ξέρω ότι σε πιέζει ο ανταγωνισμός και οι συνεχείς εξελίξεις και αλλαγές στην αγορά εργασίας και σκέφτεσαι διάφορους τρόπους για να ξεχωρίσεις από το σύνολο και συχνά στη σκέψη σου γυροφέρνεις ένα μεταπτυχιακό. Το σίγουρο είναι ότι για ένα μεταπτυχιακό θα επενδύσεις χρόνο και χρήματα αλλά μην αφήσεις εξωτερικούς παράγοντες να σε παρασύρουν σε βιαστικές κινήσεις. Όταν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε μεταπτυχιακές σπουδές να το κάνεις εάν και εφόσον έχεις εντοπίσει τους λόγους που θέλεις να το κάνεις, ποιες ανάγκες σου καλύπτει και τι θα σου προσφέρει, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά.

Τι θα σου προσφέρουν οι μεταπτυχιακές σπουδές (αναλόγως σε ποια φάση βρίσκεσαι) ;

  • Εξειδίκευση στον επαγγελματικό τομέα που σε ενδιαφέρει
  • Εμπλουτισμό των γνώσεων σου και βελτίωση των προσόντων σου
  • Εξέλιξη της επαγγελματικής σου θέσης
  • Αλλαγή καριέρας

Εάν οι πιο κάτω δηλώσεις σε αντιπροσωπεύουν τότε ίσως ήρθε η στιγμή να ξεκινήσεις την έρευνα και να αποφασίσεις ποιο μεταπτυχιακό θα σου προσφέρει αυτό που χρειάζεσαι.  

Το πτυχίο σου είναι γενικής φύσης και χρειάζεσαι μια εξειδίκευση. Τότε επέλεξε αυτό που θα σε εξειδικεύσει στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και θα σου μια δώσει επαγγελματική ταυτότητα (και το αντίστροφο).

Έχεις κάνει το πτυχίο στη χώρα σου κι έχεις ανάγκη την εμπειρία του εξωτερικού. Πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά πιο μεταπτυχιακό θα σε βοηθήσει στην επαγγελματική σου πορεία. Προτίμησε ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει μαθήματα και πρακτική άσκηση.

Ο στόχος σου είναι οι διδακτορικές σπουδές. Επέλεξε το μεταπτυχιακό που θα σου δώσει τις βάσεις και θα σε προετοιμάσει στο αντικείμενο έρευνας που σε ενδιαφέρει.

Χρειάζεσαι την επαγγελματική κατοχύρωση έτσι αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα συγκεκριμένο μεταπτυχιακό το οποίο θα αναγνωρίζεται από το αντίστοιχο επαγγελματικό σώμα.

Αλλαγή καριέρας; Μη διστάσεις να κάνεις ένα μεταπτυχιακό το οποίο δεν έχει άμεση σχέση με το πτυχίο σου αλλά θα σου ανοίξει επαγγελματικά μια άλλη πόρτα. Προσοχή βέβαια με τα επαγγέλματα τα οποία απαιτούν συνάφεια πτυχίου-μεταπτυχιακού για να μπορείς να τα εξασκήσεις!

Βρίσκεσαι σε μια θέση εργασίας η οποία σου έχει δημιουργήσει την ανάγκη να αποκτήσεις επιπλέον γνώσεις. Τότε επέλεξε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σου και θα βελτιώσει την απόδοση στο χώρο εργασίας σου. Μη διστάσεις να το συζητήσεις με τον προϊστάμενό σου, μπορεί αυτός να σε στηρίξει οικονομικά με τα δίδακτρα.

Δώσε απαντήσεις στους προβληματισμούς προτού πάρεις μια απόφαση. Μάθε όλες τις πληροφορίες, όπως επίπεδο του πανεπιστημίου, τα δίδακτρα, την αναγνώριση, τα διδασκόμενα μαθήματα καθώς και τις προοπτικές εργοδότησης που σου προσφέρει.